Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim? Sięgnij po przepis Kingi na hash browns z jajkiem sadzonym i smażonym boczkiem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy zimną wodą, mieszamy, odcedzamy na sicie i płuczemy raz jeszcze pod bieżącą wodą. Usuwamy w ten sposób nadmiar skrobi. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i rozkładamy na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy.
SMAŻYMY HASH BROWNS
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor. Smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
SMAŻYMY BOCZEK I JAJKA
Na osobnej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupki. Boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy.
PODAJEMY DANIE
Ziemniaki przekładamy na talerz razem z jajkami sadzonymi. Dodajemy plastry boczku. Całość oprószamy szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
997,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
498,8 kcal
Tłuszcz
39 g
Węglowodany
20,4 g
Błonnik
1,6 g
Białko
15,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Bułki bawarskie zapiekane z serem limburger
Aromatyczne i pełne wyjątkowego sera limburger – właśnie takie są te bułeczki inspirowane kuchnią alpejską. Przygotuj je przy następnej okazji i ciesz się pysznym śniadaniem lub kolacją.

Wegańskie hot dogi z soczewicy
Przygotowane z soczewicy wegańskie kiełbaski w połączeniu z pysznymi dodatkami z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom fast foodu i nie tylko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
Krem z buraków, truskawek i wiśni to idealna odpowiedź na pożywny deser lub doskonałe śniadanie. Doskonały w dniu przygotowania, ale także na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Podaj go z musli lub innymi ulubionymi dodatkami!

Najprostsze naleśniki z serem
Proste i pyszne naleśniki z serem przywołają wspomnienia dzieciństwa! Wypróbuj sprawdzony przepis Pawła na ten klasyczny przysmak – z taką recepturą idealne naleśniki wyjdą każdemu.

Kanapka bagietka i krewetka
Chrupiące pszenne pieczywo z masłem czosnkowo-pietruszkowym, a do tego krewetki, sałata i awokado. Kanapka doskonała!