Kaszotto z młodą kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
PRAŻYMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w kostkę prażymy w rondelku na małym ogniu na delikatnie rozgrzanym oleju. Cebula powinna się wysuszyć i nabrać złotego, lekko brązowego koloru – uważamy, by jej nie przypalić.
DOPRAWIAMY KASZĘ PĘCZAK
Ugotowaną i uparowaną kaszę doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem, kuminem i sosem sojowym. Mieszamy i wyłączamy ogień.
KROIMY I PRAŻYMY KAPUSTĘ
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do uprażonej cebuli. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Chwilę prażymy.
DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK I DOPRAWIAMY KASZOTTO
Do uprażonej kapusty dodajemy przyprawioną kaszę pęczak. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 30 ml wody i 50 g masła i ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1913,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
637,8 kcal
Tłuszcz
42,7 g
Węglowodany
58,4 g
Błonnik
14,2 g
Białko
9,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.

Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajeczne muffiny śniadaniowe
Pyszne, pełne protein i warzyw muffiny, które będą wspaniałym pomysłem na smaczne śniadanie. Przygotuj je i ciesz się tym prostym i sycącym posiłkiem.

Placki z selera
Wypróbuj przepis Kingi na placki z selera smażone bez tłuszczu!

Pikantne kulki z morelami
Masa migdałowa w połączeniu z wiórkami kokosowymi i morelami to deser idealny! A do tego prosty i szybki w przygotowaniu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos cumberland
Sos Cumberland to wyjątkowy dodatek o intensywnie owocowym smaku, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami i potrawami wegetariańskimi. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie czerwonej porzeczki, cytrusów, czerwonego wina, odrobiny chrzanu i aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest pełen głębi i wyrazistości.

Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!

Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!