Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów • przepis • składniki • przygotowanie
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę i czosnek drobno siekamy, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy przygotowane warzywa i smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
PODSMAŻAMY DYNIĘ
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy ją do garnka z pozostałymi warzywami i smażymy przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
DODAJEMY PRZYPRAWY
Do podsmażonych warzyw dodajemy curry, imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Mieszamy warzywa z przyprawami przez ok. 2-3 minuty, aż całość zacznie pachnieć.
GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ
Do podsmażonych warzyw wlewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywą i gotujemy zupę przez ok. 20-25 minut, aż dynia zmięknie. Ugotowaną zupę blendujemy na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.
DODAJEMY ŚMIETANKĘ
Do zblendowanej zupy dodajemy śmietankę kokosową i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum i podgrzewamy całość, aż będzie odpowiednio ciepła. Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę podajemy jeszcze gorącą. Możemy ją udekorować listkami świeżej kolendry lub natki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
645,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
161,5 kcal
Tłuszcz
10,1 g
Węglowodany
17,2 g
Błonnik
2,1 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.

Potrawka z kurczaka z fasolą
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krewetki z makaronem ryżowym i sosem z guawy
Jak podkręcić smak krewetek? Podać je ze słodko-słonym sosem z guawy. Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na lekki obiad.

Muffinki brownie
Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!

Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
Do pieczonych warzyw, do sałatek, do pizzy! Ten sos ze świeżych ziół sprawi, że każde danie będzie wyjątkowe. Przygotuj go i sprawdź, ile ma w sobie smaku i aromatu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka śniadaniowa z jajkiem w koszulce
Pełna przepysznych świeżych warzyw i kiełków sałatka śniadaniowa podana z jajkiem w koszulce to świetna propozycja na początek dnia. Koniecznie wypróbuj!

Sushi w miseczkach
Wyjątkowe danie wykorzystujące równie wyjątkowy czarny ryż, czyli sushi w miseczkach! Sprawdź, jak wspaniale smakuje, i zaskocz bliskich nową potrawą w japońskim stylu.

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!