Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof) • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KURCZAKA DUSIMY Z WARZYWAMI
Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na 8–12 kawałków. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i siekamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko razem podsmażamy. Dodajemy krojone pomidory, chili, tymianek, sól, 1 łyżeczkę cukru i 200 ml bulionu – zagotowujemy. Dodajemy kawałki kurczaka i dusimy pod przykryciem przez 25 minut.
DODAJEMY RYŻ
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Fasolkę oczyszczamy i kroimy na pół. Oba składniki dodajemy wraz z ryżem i pozostałym bulionem do kurczaka i dusimy pod przykryciem przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu przy tym mieszając. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.
PRZYPRAWIAMY
Danie doprawiamy solą, pieprzem, sosem worcestershire i ewentualnie większą ilością cukru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5596,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
932,7 kcal
Tłuszcz
51,5 g
Węglowodany
59,2 g
Błonnik
56,3 g
Białko
56,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.

Paszteciki z grzybami i soczewicą
Pyszne paszteciki z grzybami i soczewicą to idealny pomysł na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj!

Naleśniki w sosie piwnym
Nieco mniej słodka odmiana słynnych naleśników crêpes suzette. Niezwykle aromatyczny sos z wykorzystaniem piwa APA, jabłka i miodu z pewnością trafi w niejedne gusta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron orecchiette ammollicate
Wypróbuj prosty przepis na wyjątkowy makaron inspirowany południowowłoską kuchnią! Kremowa pasta z anchois – pachnąca oliwą i rześką natką pietruszki – ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych przepisów na szybki i smaczny obiad.

Kanapka ciabattella
Smakowita przekąska, którą zrobisz w kilka minut. Świeże pieczywo, mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa to esencja Włoch.

Zupa jarzynowa z klopsikami
Zupa jarzynowa z klopsikami z mięsa indyka – bez grama soli! Wypróbuj pyszny przepis Karola Okrasy!