Kutia • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, chrupiących orzechów i bakalii, skąpana w słodkim miodzie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KUTIĘ PRZYGOTOWUJEMY NA
dzień przed podaniem.
PRZYGOTOWANIE PSZENICĘ PŁUCZEMY
w zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy 24 godziny.
NASTĘPNIE GOTUJEMY DO
miękkości w wodzie, w której się moczyła.
MAK PARZYMY WE
wrzątku, następnie trzykrotnie mielemy.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ
wylewamy rum, dodajemy rodzynki.
RODZYNKI ZAGOTOWUJEMY,
odstawiamy.
LASKĘ WANILII PRZEKRAWAMY
na pół, następnie w poprzek i za pomocą noża wybieramy ziarenka.
RÓWNIEŻ KORA WANILIOWA
idealnie nadaje się do aromatyzowania mleka, więc możemy jej użyć.
DO ROZGRZANEGO GARNKA
wlewamy niewielką ilość wody (aby zapobiec przypaleniu się mleka), 150 ml mleka, miód i dodajemy ziarenka z laski wanilii razem z korą.
CZĘSTO MIESZAMY I
czekamy, aż mleko się zagotuje.
DO DUŻEJ MISKI
przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak oraz drobno posiekane orzechy.
POMARAŃCZĘ PARZYMY, NASTĘPNIE
ścieramy jej skórkę do garnka z mlekiem (ilość skórki wg uznania).
WSZYSTKO ZAGOTOWUJEMY.
DO PSZENICY I
maku dodajemy namoczone rodzynki z rumem, doprawiamy sokiem z połówki pomarańczy i całość zalewamy mlekiem z miodem. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
NA KONIEC DOPRAWIAMY
sokiem z drugiej połówki pomarańczy.
DEKORUJEMY POZOSTAWIONYMI ORZECHAMI
i miąższem wyciętym z pomarańczy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2751 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
343,9 kcal
Tłuszcz
15,7 g
Węglowodany
39,7 g
Błonnik
5,6 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta kokosowa na słodko
Pyszna pasta z wiórków kokosowych i białej czekolady – idealna na kanapki lub do nadziewania naleśników.

Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
Połączenie pizzy i focaccii, czyli pinsa, to pieczywo, na które mogą trafić Twoje ulubione dodatki! Kinga proponuje połączenie przysmaków w styli włoskim: pomidorów, szynki, burraty i pesto. Sprawdź, jak razem tworzą proste i pyszne danie.

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!

EKSPRESOWY BIGOS
Bigos w 25 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj ekspresowy przepis Karola Okrasy na ten kulinarny klasyk!

Serowa kula z brokułów
Zaskakujący pomysł na oryginalne danie na przyjęcie. Idealnie sprawdzi się jako pasta do słonych krakersów lub kanapek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.

Żuramen, czyli ramen z żurem
Długo gotowany bulion na żeberkach wieprzowych i suszonych grzybach, do tego aromatyczne dodatki w stylu azjatyckim i swojski, polski żur. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, koniecznie przygotuj zupę wg tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje!

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!