Leczo z frankfurterkami • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne leczo, pełne kolorowych warzyw, frankfurterek i pomidorowego sosu – to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie wrzucamy wszystkie pokrojone papryki i smażymy razem przez około 7 minut. W międzyczasie kroimy frankfurterki w plasterki i dodajemy do warzyw. Całość smażymy jeszcze przez 6-8 minut.
GOTUJEMY LECZO
Do podsmażonych składników wlewamy sos pomidorowy Combino Basilico i passatę Baresa. Dodajemy pieczarki – można je również podsmażyć wcześniej ze wszystkimi warzywami, jednak duszone w sosie będą nieco delikatniejsze. Całość doprawiamy wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi, cukrem, solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2609,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
652,4 kcal
Tłuszcz
43 g
Węglowodany
41,2 g
Błonnik
10,9 g
Białko
24,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!

Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pieczone bataty z piekarnika
Odkrywanie nowych, smakowitych alternatyw dla klasycznych potraw i dodatków to prawdziwie pasjonująca podróż. Jednym z takich zamienników, który zdobywa coraz większą popularność, są pieczone bataty z piekarnika. Te chrupiące, złociste i lekko słodkie kawałki słodkich ziemniaków idealnie sprawdzą się solo, jak i jako dodatek do różnych potraw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!

Chicken parmigiana — kurczak po parmeńsku
Chicken parmigiana to nietypowe danie, które łączy soczystego kurczaka w chrupiącej panierce z aromatycznym sosem pomidorowym i roztopioną mozzarellą. Choć wywodzi się z włoskiej tradycji kulinarnej, to powstało w Stanach Zjednoczonych. Poznaj przepis na tę prostą i niezwykle smaczną potrawę!

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!

Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym
Chrupiące i pyszne rollsy z ciasta francuskiego nadzianego salami, podane z aromatycznym sosem pomidorowym. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich nowym pomysłem na imprezową przekąskę lub na kolację.

Deser pascha w 10 minut
Uwielbiasz smak paschy, ale brakuje Ci czasu, by przygotować ją na Wielkanoc? Sięgnij po przepis Pawła na ekspresową paschę z bakaliami i orzechami!