Lizaki bezowe • przepis • składniki • przygotowanie
Bardzo efektowne lizaki bezowe mogą być słodką przekąską lub dekoracją tortu. Idealne na kinderbale, urodziny oraz imprezy w gronie młodszych i starszych łasuchów. Spróbuj!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM
Białka ubijamy z cukrem w naczyniu robota na średnich obrotach. Cukier dodajemy do białek stopniowo, niewielkimi porcjami, a białka ubijamy tak długo, aż uzyskamy puszystą, sztywną i lśniącą pianę.
DZIELIMY PIANĘ Z BIAŁEK NA DWIE CZĘŚCI
Tak przygotowaną pianę dzielimy na 2 równe części: jedną część przekładamy bezpośrednio do rękawa cukierniczego, drugą do miski. Do piany w misce dodajemy sok z buraka i delikatnie mieszamy całość. Różową pianę przekładamy do drugiego rękawa cukierniczego. Oba rękawy zamykamy.
FORMUJEMY LIZAKI BEZOWE
Na blachy do pieczenia szprycujemy niewielkie porcje białej piany i układamy na nich arkusze papieru do pieczenia – w ten sposób mocujemy papier do blachy (podczas pieczenia bezy, która jest lekka, papier może się przesuwać lub unosić). Na arkusze papieru do pieczenia szprycujemy niewielkie porcje piany (po 3 na blachę), do których mocujemy papierowe słomki lub patyczki.
PIECZEMY LIZAKI BEZOWE
Lizaki bezowe pieczemy etapami: początkowo ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy lizaki kolejne 20 minut. Na ostatnim etapie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 80°C i suszymy lizaki bezowe ok. 2 godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1777,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
296,3 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
56,7 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!

Ryba z salsą brzoskwiniową
Ryba, jakiej nie znasz! Kawałki mintaja w soczystym owocowym sosie – oryginalny pomysł na lekkie i zdrowe danie.

Mrożony jogurt z malinami i limonką
Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantna zupa tajska z krewetkami
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!

Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.

Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza 4 sery
Pizza 4 sery to doskonałe połączenie parmezanu, mozzarelli, sera ementaler i sera koziego, czyli idealny przepis na pizzę z dużą ilością sera.

Sałatka z soczewicy i winogron
Połączenie orzechów z winogronami zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli dodasz do tego soczewicę i wyrazisty dressing, stworzysz sałatkę idealną!

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!