Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie
Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy Pawła na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło!

Czas przygotowania
20 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OMLET Z BANANAMI
i truskawkami Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
BIAŁKA UBIJAMY W
misce na sztywną pianę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA I
ubijamy przez chwilę.
OSŁADZAMY SYROPEM Z
agawy, delikatnie mieszamy rózgą.
DODAJEMY MĄKĘ I
ponownie delikatnie łączymy składniki.
NA PATELNI ROZTAPIAMY
olej kokosowy.
WLEWAMY MASĘ I
smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem.
ODWRACAMY NA DRUGĄ
stronę i smażymy jeszcze chwilę. ŚCIĄGAMY Z: patelni.
NA OMLET KŁADZIEMY
pokrojone w plasterki banany i pocięte w ćwiartki truskawki.
OPCJONALNIE MOŻEMY SKROPIĆ
syropem z agawy. DEKORUJEMY LISTKAMI: mięty.
OMLET Z BORÓWKAMI
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA I
ubijamy przez chwilę.
OSŁADZAMY MIODEM I
dodajemy mąkę orkiszową.
DELIKATNIE ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
za pomocą rózgi.
NA PATELNI ROZTAPIAMY
olej kokosowy.
WLEWAMY MASĘ I
smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.
ODWRACAMY NA DRUGĄ
stronę i smażymy jeszcze chwilę. ŚCIĄGAMY Z: patelni.
SEREK NAKŁADAMY NA
połowę omletu (ilość wedle uznania).
WYKŁADAMY BORÓWKI. DEKORUJEMY LISTKIEM
mięty.
OMLET Z GORĄCYMI
brzoskwiniami Umyte brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki. OWOCE KROIMY W: plastry.
NA ROZGRZANĄ SUCHĄ
patelnię wlewamy syrop klonowy.
WRZUCAMY BRZOSKWINIE I
karmelizujemy je w syropie.
OD CZASU DO
czasu mieszamy drewnianą szpatułką.
GDY OWOCE SIĘ
dobrze skarmelizują, dodajemy 1 łyżkę masła.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
JAJKA MYJEMY, ODDZIELAMY
białka od żółtek.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA I
ubijamy przez chwilę.
OSŁADZAMY MASĘ 1
łyżką syropu klonowego i dodajemy oba rodzaje mąki.
DELIKATNIE ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
za pomocą rózgi.
NA PATELNI ROZTAPIAMY
olej kokosowy.
WLEWAMY MASĘ I
smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.
ODWRACAMY NA DRUGĄ
stronę i smażymy jeszcze chwilę. ŚCIĄGAMY Z: patelni.
OMLET PRZEKŁADAMY NA
talerz i nakładamy dużą porcję brzoskwiń. OMLET SKŁADAMY NA: pół.
WIERZCH DEKORUJEMY KILKOMA
kawałkami brzoskwiń i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
861,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
430,8 kcal
Tłuszcz
18,1 g
Węglowodany
57,5 g
Błonnik
13,5 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.

Ryż na mleku z jabłkiem
Danie, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowane w wyjątkowy sposób, zapiekane w piecu i z dodatkiem bananów. Pyszna przekąska lub deser dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bazyliowy pstrąg z grilla
Delikatne mięso ryby podanej w całości, pachnące obłędnie świeżą bazylią to doskonały przepis na zdrowe danie z grilla.

Sałatka z soczewicy z cytrusami
Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!

Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
Oryginalny pomysł na tuńczyka w roli głównej: pyszne kotleciki podane z salsą z awokado, ostrej papryki oraz limonki.

Śniadaniowe burrito
Tortille z mięsem, awokado, fasolą i ostrym dipem! Zobacz, jak przygotować śniadanie inspirowane kuchnią meksykańską!

Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.