Owocowy kisiel z serkiem waniliowym • przepis • składniki • przygotowanie
Domowy kisiel z wiśni, rabarbaru, truskawek i malin! Przygotuj go i zaskocz bliskich wyjątkowym deserem z dodatkiem różowego wina.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY KISIEL
Wiśnie myjemy i drylujemy. Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na małe plasterki. Czerwone porzeczki myjemy i obieramy z szypułek. Truskawki oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub ósemki. Wino zagotowujemy ze 100 g cukru pudru. Dodajemy do niego wiśnie i rabarbar, gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodajemy czerwone porzeczki i gotujemy przez kolejne 1-2 minuty. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i zagęszczamy nią kisiel. Dodajemy truskawki i pozostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki.
DODAJEMY MALINY I ARBUZA DO KISIELU
Maliny przebieramy. Miąższ arbuza pozbawiamy pestek i wykrawamy z niego kulki lub kroimy na mniejsze kawałki. Maliny i arbuza przekładamy do kisielu i osładzamy cukrem pudrem według uznania.
DEKORUJEMY KISIEL SERKIEM WANILIOWYM
Serek śmietankowy mieszamy ze śmietanką, miodem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Serek układamy na kisielu. Dekorujemy kwiatami według uznania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1178,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
294,7 kcal
Tłuszcz
11,3 g
Węglowodany
36,5 g
Błonnik
3,7 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
Doskonały sposób, by zaskoczyć gości na przyjęciu przy grillu – efektowne szaszłyki z cukinii oraz polędwiczek wieprzowych z szałwią.

Wielkanocny deser w pucharkach
Przygotuj wegański deser na Wielkanoc! Krem czekoladowy, jadalna ziemia i truskawki niczym marchewki zachwycą wszystkich gości!

Paella z karkówką
Spróbuj paelli w nowym wydaniu – z karkówką i chrupiącymi warzywami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik cytrynowy na zimno
Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!

Królik w sosie pieczarkowym
Delikatne mięso z królika przyrządzone według tradycyjnej receptury i wzbogacone smakiem kremowego sosu z pieczarek.

Knedle ze śliwkami
Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pudding brzoskwiniowy
Miękkie brzoskwinie i smak ciasteczek to połączenie, które pokochają dzieciaki, zwłaszcza jeśli przygotują ten pyszny deser razem z Wami!

Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Kurki marynowane na 2 sposoby
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwory w zalewie octowej na dwa sposoby! Wypróbuj przepis Kingi!