Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SITKO 4
duże kawałki papieru pergaminowego zszywacz blaszkę Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Sos z porów i szalotek Z pora odkrawamy najbardziej zieloną część.
POZOSTAŁĄ, JAŚNIEJSZĄ CZĘŚĆ
kroimy wzdłuż, począwszy od zielonej strony.
NIE PRZEKRAWAMY GO
do końca, tworzymy tzw.
WACHLARZ Z PORA,
następnie myjemy go.
POR KROIMY BARDZO
drobno, a następnie blanszujemy w sitku nałożonym na garnek z gorącą wodą przez 3 minuty.
NA GŁĘBOKĄ PATELNIĘ
wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, do rozgrzanej oliwy dodajemy kawałki masła.
KIEDY MASŁO SIĘ
rozpuści, na patelnię wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę.
SMAŻYMY OK.
2 MINUT.
DODAJEMY ZBLANSZOWANY POR,
smażymy, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY MĄKĘ I
smażymy ok.
1-2 MINUT,
mieszając.
WLEWAMY BIAŁE WINO,
gotujemy ok. 1 MINUTY, NASTĘPNIE: dodajemy śmietanę.
MIESZAMY, ZMNIEJSZAMY OGIEŃ
i gotujemy ok. 2-3 MINUT.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA
i doprawiamy solą i pieprzem. SOS ODSTAWIAMY NA: bok.
FILETY Z ŁOSOSIA
z serem pleśniowym i gruszkami Filety z łososia oczyszczone ze skór doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
DUŻY KAWAŁEK PAPIERU
pergaminowego rozkładamy na blacie, na połowę papieru nakładamy sos z porów i szalotek, na sosie układamy filet z łososia, na łososiu układamy ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę oraz gruszkę pokrojoną w drobną kostkę (część gruszki zostawiamy do sałatki).
ŁOSOSIA PRZYKRYWAMY DRUGĄ
połową papieru.
PAPIER SKŁADAMY Z
dwóch stron w tzw.
PAPILOTKĘ, GÓRĘ PAPIERU
zamykamy za pomocą zszywacza, tak aby łosoś był całkowicie zamknięty w papilotce (zobacz, jak robi to Pascal w naszym filmiku!).
PAPILOTKI UKŁADAMY NA
blaszce, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 15-20 minut.
SOS WINEGRET DO
miski wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy 1 łyżkę miodu, sok z 1/2 limonki, cały czas mieszając, dodajemy oliwę z oliwek.
DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM
pieprzem i odrobiną soli.
SAŁATKA SZCZYPIOREK I
suszone pomidory kroimy w paseczki.
RUKOLĘ UKŁADAMY NA
talerzu, na rukoli układamy paseczki suszonych pomidorów, paseczki szczypiorku oraz pozostałą ilość gruszki. PRZED PODANIEM POLEWAMY: sosem.
PO UPIECZENIU PAPILOTKĘ
nakładamy na talerz, rozcinamy, wyjmujemy zszywki, łososia posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z sałatką.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3688,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
922,2 kcal
Tłuszcz
57,1 g
Węglowodany
50,1 g
Błonnik
52,5 g
Białko
52,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Miniserniczki z serka homogenizowanego
Chrupiący spód, delikatna serowa masa i domowa galaretka z czarnych porzeczek! To doskonały deser na każdą okazję!

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gnocchi z ricotty
Delikatne gnocchi z sera ricotta podane z aromatycznym i mocno usmażonym guanciale to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację we włoskim stylu. Sprawdź, jak smakują!

Monoporcje korzenne w kształcie choinek
Monoporcje, które zachwycają smakiem i formą, będą idealne na święta. Przygotuj te pyszne korzenne desery w kształcie choinek i zaskocz bliskich ich wyjątkowym smakiem.

Krem z białych szparagów i pora
Białe szparagi, ziemniaki i por łączą się w delikatnym jak chmurka kremie. Ta wiosenna zupa wg przepisu Kingi otwiera sezon na wyjątkowe pyszności!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bananowe pancakes
Pancakes na bazie mąki żytniej z bananami i cynamonem to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, dla całej rodziny!

Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
Pyszne domowe bułeczki drożdżowe nadziewane powidłami śliwkowymi, czyli pampuchy! To klasyczne danie podane z sosem waniliowym i masłem makowym na pewno zagości na stałe w niejednej kuchni.

Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!