Pasztet z krewetek i łososia • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PODŁUŻNĄ FORMĘ
(keksówkę) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
KREWETKI OBIERAMY Z
pancerzyków, lecz ich nie wyrzucamy. 50 ML OLIWY: z oliwek rozgrzewamy na patelni.
PORA DROBNO SIEKAMY
i wrzucamy na patelnię razem z pancerzykami obranych krewetek.
PODSMAŻAMY RAZEM OKOŁO
10 minut, następnie dodajemy mleko i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu.
GARNEK ZDEJMUJEMY Z
ognia, a następnie wywar odcedzamy i studzimy.
SKÓRĘ POMIDORÓW NACINAMY,
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.
OBIERAMY SPARZONE POMIDORY
ze skóry, pozbawiamy je pestek, a miąższ drobno siekamy i łączymy z pozostałą oliwą z oliwek.
PRZEKŁADAMY DO GARNKA
i gotujemy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
DO POMIDORÓW DODAJEMY
przygotowany wcześniej wywar oraz obrane krewetki.
ŁOSOSIA OBIERAMY ZE
skóry i pozbawiamy ości, kroimy na kawałki i również dodajemy do reszty składników.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
gotujemy około 10-15 minut, aż ryba będzie gotowa. CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO: blendera.
DODAJEMY CHLEB POKROJONY
na kawałki oraz jajka i całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i gałką muszkatołową, mieszamy.
MASĘ WYKŁADAMY DO
przygotowanej wcześniej formy.
PRZYKRYWAMY FOREMKĘ FOLIĄ
aluminiową, pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. PRZED POKROJENIEM: studzimy.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2525,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
315,7 kcal
Tłuszcz
18,4 g
Węglowodany
16,1 g
Błonnik
20,4 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik krakowski
Polska klasyka w najlepszym wydaniu, bo z przepisu Pawła Małeckiego! Kruchy spód, masa twarogowa z rodzynkami i charakterystyczna kratka na wierzchu!

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Pęczak z orzechami i pieczarkami
Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Pieczony kurczak piri-piri
Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!

Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
Wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje! Pyszny krem z dodatkiem skórki cytryny i wanilii, przekładany biszkoptami nasączonymi ponczem rumowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje ten naprawdę bogaty deser!

Dżem rabarbarowo-malinowy
Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.

Zupa szpinakowa z fetą
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.