Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PIERSI KACZKI
Skórę kaczki oczyszczamy, następnie nacinamy, uważając, by nie naciąć mięsa. Doprawiamy pieprzem od strony mięsa. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Tłuszcz wytopiony z kaczki pozostawiamy na patelni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.
PRZYGOTOWUJEMY SOS MANDARYNKOWY
W garnku karmelizujemy 2 łyżki miodu. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku i podsmażamy. Następnie dodajemy 2 drobno posiekane plastry imbiru i 5 obranych mandarynek. Całość podlewamy winem, wrzucamy kilka gałązek tymianku i kilka ziaren kolendry utartych w moździerzu. Gdy alkohol odparuje, wyciągamy gałązki tymianku i miksujemy całość. Z patelni, na której smażyliśmy kaczkę, zlewamy tłuszcz. Na patelnię wlewamy zmiksowany sos. Chwilę deglasujemy i wlewamy sos znów do garnka. Dodajemy kilka kostek zimnego masła. Redukujemy sos na wolnym ogniu. Dodajemy kilka listków tymianku, sok wyciśnięty z 1 mandarynki i odrobinę tłuszczu kaczego. Sos przecedzamy przez sito i redukujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną miodu.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z PIETRUSZKI
Pietruszkę oraz ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w wodzie ze śmietaną do miękkości. Następnie – jeśli to konieczne – odlewamy wodę i miksujemy warzywa. Dodajemy kilka kostek masła i ponownie miksujemy. Doprawiamy musztardą, miodem, solą i pieprzem. Możemy dolać odrobinę wina.
WYKŁADAMY DANIE
Z pozostałej mandarynki wycinamy filety. Doprawiamy je 1 posiekanym plastrem imbiru, świeżą kolendrą i polewamy oliwą z oliwek. Na talerz wykładamy purée i odrobinę sosu. Na purée układamy plastry kaczki i ponownie polewamy sosem. Dekorujemy filetami mandarynki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2225,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2225,5 kcal
Tłuszcz
160,1 g
Węglowodany
100,7 g
Błonnik
16,6 g
Białko
77,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Precle z warzywami
Pieczona papryka, grillowana cukinia, rukola i kozi serek twarogowy to idealne dodatki do precla w wersji wegetariańskiej. Sprawdź, jak to się świetnie ze sobą łączy!

Walentynkowy budyń czekoladowy
Tradycyjny deser w eleganckim wydaniu. Cudowny zapach czekolady i niepowtarzalny, intensywny smak podbija serca!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
Połączenie polskich warzyw i esencjonalnego orientalnego sosu. Doskonałe wiosenne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku!

Knedle ze śliwkami
Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!

Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!

Babeczki leśny mech
Wyjątkowe babeczki inspirowane znanym ciastem leśny mech! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła i zadbaj o kolorowy, słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się chociażby na wielkanocnym stole.