Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy • przepis • składniki • przygotowanie
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do dużej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj drożdże i 320 ml wody. Całość wymieszaj.
WYKŁADAMY CIASTO NA STOLNICĘ
Stolnicę podsyp mąką, a następnie wyłóż na nią ciasto i zacznij zagniatać. Po chwili dodaj oliwę oraz sól.
WYRABIAMY CIASTO
Ciasto wyrabiaj przez ok. 5-6 minut, tak aby wtłoczyć w nie oliwę. Potem dodaj resztę wody i dalej wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut. Powinno być lekko klejące, ale nie rozlewające się.
ODSTAWIAMY CIASTO DO WYGAROWANIA
Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 48 godzin (a najlepiej 72 godziny).
FORMUJEMY PINSĘ
Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel je na dwa kawałki. Z każdego uformuj placek o owalnym kształcie.
PRZECIERAMY POMIDORY
Pomidory przetrzyj do dużej miski w przecieraku ustawionym na grube oczka.
PRZYPRAWIAMY SOS
Dodaj do nich sól oraz oliwę. Wymieszaj.
WYKŁADAMY SOS NA CIASTO
Gotowym sosem posmaruj ciasto, nie pozostawiając wolnych brzegów.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Rukolę umyj i osusz. Pomidorki także umyj, a potem przekrój na połówki.
WYPIEKAMY PINSĘ
Posmarowaną sosem pinsę włóż do pieca i piecz przez 10 minut. Te samą czynność powtórz z drugą porcją ciasta.
DODAJEMY ŚWIEŻE SKŁADNIKI
Na wypieczoną, aromatyczną pinsę wyłóż rukolę, a następnie rozsmaruj na niej straciatelle. Na sam koniec dodaj kilka pokrojonych pomidorków, przypraw, skrop oliwą i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2535,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
633,9 kcal
Tłuszcz
9,5 g
Węglowodany
109,7 g
Błonnik
3,3 g
Białko
18 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
Mnóstwo smaków, tekstur i kolorów w jednym deserze! Tosty francuskie podane z sałatką z owoców, lodami i bitą śmietaną zaspokoją Twój apetyt na coś słodkiego i będą ozdobą każdego stołu.

Frytki z sosem serowym
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
Zaskakujące połączenie wątróbki i soczystych owoców. Proste, szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią staropolską.

Ciasto marchewkowe fit - wege i bezglutenowe
Ciasto wege i bezglutenowe może być onieśmielające, ale na pewno nie jest takie dla Pawła Małeckiego! Wypróbuj ten świetny przepis na ciasto marchewkowe bez nabiału, z wyjątkowym kremem z orzechów nerkowca.

Lamingtony
Lamingtony to klasyczny australijski deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Te pyszne kostki z biszkoptu, obtoczone w czekoladowej polewie i obsypane wiórkami kokosowymi, stanowią doskonałą przekąskę. Przygotowanie lamingtonów wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników, co czyni je świetnym pomysłem na bardziej budżetowy deser. Jak je zrobić? Poznajcie nasz przepis!