Placuszki roti ze schabem • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PLACUSZKI
Oba rodzaje mąki mieszamy z wodą i solą i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie kleiste, podsypujemy stopniowo mąką. Odstawiamy na 15 minut. Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. Rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Rozgrzewamy patelnię i na dużym ogniu, bez dodatku tłuszczu, smażymy placki przez 20 sekund z każdej strony. Podczas smażenia placki powinny się delikatnie napowietrzyć.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3000 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
375 kcal
Tłuszcz
19,7 g
Węglowodany
26 g
Błonnik
20,5 g
Białko
20,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!

Śródziemnomorska babka ziemniaczana
Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.

Sałatka z fasolki szparagowej i fety
Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Ten wegetariański przysmak wyróżnia się swoim smakiem i konsystencją, a sposób jego przygotowania jest prosty i przyjemny. W jaki sposób przyrządzić smaczny pasztet z cukinii i innych warzyw? Odkryj nasz przepis!

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.

Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
Ten tort możesz przygotować na dwa równie pyszne sposoby – z miodowymi orzechami lub masą czekoladową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
Przygotuj delikatne kaszotto z chrupiącymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem!

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!