Polędwiczki z piersi indyka z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Gotowane na parze polędwiczki z piersi indyka podane z soczystymi warzywami i kuskusem perłowym. Proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad w tygodniu i nie tylko.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY INDYKA
Do pojemnika miksującego przekładamy pietruszkę, dodajemy szczyptę soli i wlewamy oliwę. Całość rozdrabniamy,używającprogramu„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Tak przygotowaną marynatą smarujemy polędwiczki z indyka.
GOTUJEMY POLĘDWICZKI Z PIERSI INDYKA NA PARZE
Pierś indyka przekładamy do nasadki do gotowania na parze. Do umytego pojemnika miksującego wlewamy 2 litry wody i wsypujemy 2 łyżeczki soli. Nasadkę do gotowania na parze układamy na pojemniku miksującym i gotujemy indyka,wykorzystującprogram„gotowanie na parze” / temperatura: 120°C / czas: 10 minut / obroty: 1.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Gdy mięso się gotuje, brokuł dzielimy na różyczki, marchewki przekrawamy wzdłuż na pół, a brukselkę po prostu na pół. Tak przygotowane warzywa układamy na dodatkowym wkładzie do gotowania na parze.
GOTUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Po 10 minutach gotowania indyka, ostrożnie zdejmujemy nasadkę do gotowania na parze. Do pojemnika miksującego wkładamy wkład do gotowania (tzw. koszyczek) z kuskusem perłowym. Następnie na pojemnik miksujący ponownie nakładamy nasadkę do gotowania na parze wraz z wkładem z warzywami. Całość przykrywamy pokrywą i ponownie gotujemy,używając programu „gotowanie na parze” / temperatura: 120°C / czas: 10 minut / obroty: 1.
PODAJEMY DANIE
Wszystkie składniki ostrożnie wyjmujemy z przyrządów do gotowania. Indyka kroimy w plastry i podajemy z porcją kuskusu oraz warzyw. Gotowe danie możemy skropić oliwą lub palonym masłem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1588,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
794,3 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
110,3 g
Błonnik
19 g
Białko
71,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Angielskie muffiny z kurczakiem mojo
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a w dodatku nadziane aromatycznym kurczakiem „mojo” i pieczonymi warzywami. To świetny pomysł na posiłek, którego smak niemal przenosi w inny wymiar.

Ciasto z brzoskwiniami
Wegańskie ciasto pełne soczystych brzoskwiń! Zobacz, jakie to łatwe, i wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
Spróbuj orzeźwiającego drinka z bananami, czekoladą i rumem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!

Ogórki w stylu kozackim
Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!

Sos koperkowy
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
Przepyszne tacos z mieloną wołowiną w stylu kuchni meksykańskiej, z dodatkiem odświeżającej salsy pico de gallo. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i eksperymentuj z podaniem!

Marynata grillowa do wieprzowiny
Wypróbuj nasz przepis i podkręć smak wieprzowiny z grilla smakowitą marynatą! To naprawdę proste!

Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.