Pulpety z indyka w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, to proste danie, które zachwyca swoim smakiem i nadaje się do spożycia także dla najmłodszych domowników. Pulpeciki to potrawa, która kojarzy się nam sentymentalnie z uwagi na to, że często karmiły nas nią babcie. Jak przyrządzić pyszne pulpety z indyka w aromatycznym sosie domowym, takie jak u babci? Wypróbuj nasz przepis!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek i cebulę obierz z łupin. Cebule pokrój na drobną kostkę, a czosnek zostaw. Bułki (powinny być czerstwe) włóż do miseczki i zalej mlekiem, aby zmiękły.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do miski wrzuć cebulę oraz mięso. Przeciśnij przez praskę czosnek i również dodaj do reszty składników. Dodaj także namoczone bułki, jajko, 30 ml oliwy oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką.
FORMUJEMY PULPECIKI
Delikatnie zwilż dłonie, aby pulpety łatwiej się formowały. Weź do ręki odrobinę masy i zacznij formować z niej małe kulki. Uformowane pulpety odkładaj na bok.
SMAŻYMY PULPETY
Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie wrzuć na nią pulpety. Smaż z każdej strony po 2-3 minuty, aby nabrały złotego koloru.
ODSĄCZAMY PULPETY Z NADMIARU TŁUSZCZU
Wyłóż talerz ręcznikiem papierowym, a potem połóż na nim usmażone pulpety, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek wraz z cebulą obierz, a potem pokrój na drobną kostkę.
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
W rondlu podsmaż cebulę i czosnek. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, podlej je porcją bulionu i podduszaj przez 6-7 minut.
DODAJEMY POMIDORY
Gdy bulion lekko wyparuje, do sosu dodaj pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość przypraw i wymieszaj. Gotuj sos przez 10 minut.
DODAJEMY PULPETY
Pod sam koniec gotowania, dodaj pulpety. Podduszaj je przez 10 minut w sosie, aby nabrały więcej aromatu. Podawaj z ulubionymi dodatkami — ryżem, makaronem, ziemniakami lub pieczywem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2097,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
524,4 kcal
Tłuszcz
28,7 g
Węglowodany
36,9 g
Błonnik
4,4 g
Białko
31 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w panierce z prażonej cebuli
Szukasz nowego sposobu na kurczaka? Sprawdź, jak smakuje w panierce z prażonej cebuli! To obiadowa propozycja Kingi, która wyróżnia się prostotą przygotowania i wyjątkowym smakiem.

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.

Kulki serowo-brokułowe
Poznaj łatwy przepis na kuleczki serowo-brokułowe. Wyjątkowa kompilacja serów – carskiego z goudą i tartego długo dojrzewającego – połączonych z brokułem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, którą możesz zaserwować rodzinie lub swoim gościom.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cynamonowe tosty z chałki
Jak podarować drugie, słodkie życie wyschniętej chałce? Wystarczy usmażyć ją na maśle, udekorować karmelizowanymi owocami i posypać pistacjami!

Herbaciana rolada z mlecznym kremem
Lekka, słodka rolada z pysznym kremem to idealny dodatek do kawy lub herbaty oraz doskonała opcja na słodki poczęstunek.

Jajka zapiekane w formie na muffiny
Oto przepis dla każdego fana jajek na śniadanie! Pieczone, otulone szynką z dodatkiem papryki i szczypiorku, podane na chrupiącym toście!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka po rosyjsku
To idealna przekąska na imprezę lub pyszne śniadanie, którą szybko przygotujesz w swojej kuchni.

Pasztet z indyka
Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.

Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
Sylwestrową noc pełną smakowitych wrażeń zapewnią przepisy naszego cukiernika na słodkie trufle, pyszne pączki i doskonały deser czekoladowy!