Sernik dyniowy na korzennym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Dynię myjemy, wydrążamy pestki, kroimy na cząstki i układamy na blaszce. Na blaszkę wlewamy odrobinę wody, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 35 minut. Upieczoną dynię studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Dokładnie miksujemy miąższ. Oddzielamy potrzebną ilość, resztę możemy zamrozić lub wykorzystać do innego dania. Ciastka czekoladowe kruszymy. Dodajemy przyprawę korzenną i roztopione masło. Dokładnie mieszamy i przekładamy na dno formy. Ugniatamy. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY
Pomarańcze myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W soku namaczamy żelatynę, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Purée z dyni łączymy z otartą skórką pomarańczową, przyprawą korzenną, rozpuszczoną żelatyną i cukrem. Całość miksujemy, następnie łączymy z serkiem homogenizowanym. Dokładnie mieszamy i łączymy z ubitą śmietanką. Gotową masę przekładamy na wcześniej wystudzony spód i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego zestalenia się masy.
UKŁADANIE ŻELKI NA SERNIKU
Pomarańcze myjemy. Z jednej ścieramy skórkę, a ze wszystkich trzech wyciskamy sok, musi go być około 200-250 ml. W 100 ml namaczamy żelatynę. W garnku zagotowujemy sok, purée z dyni, cukier i skórkę z pomarańczy. Dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Wszystko miksujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy żelka będzie już chłodna i zacznie żelować, wylewamy ją równomiernie na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik dekorujemy płatkami czekoladowymi i cząstkami pomarańczy, możemy także użyć listków mięty lub melisy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3555,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
222,2 kcal
Tłuszcz
12,1 g
Węglowodany
23,8 g
Błonnik
5,2 g
Białko
5,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!

Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
Wegańskie słodkości? Tylko od Kingi Paruzel. Zobacz, jak przygotować eklerki z kremem cytrynowym!

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapsalon
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!

Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!

Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami
Potrójnie owocowy cobbler to prawdziwy klasyk deserów. Nektarynki, borówki i truskawki trafią pod warstwę kruchych ciasteczek, by po zapieczeniu stworzyć wyborną kompozycję. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!

Torcik serowy à la tiramisu
Przygotuj deser Pawła Małeckiego, inspirowany włoskim tiramisu!

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!