Sernik na zimno z malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY SPÓD
Ciastka kruszymy lub drobno siekamy. Łączymy je z miękkim masłem i wykładamy powstałą masą dno tortownicy. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 8-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do dużej miski dodajemy cukier, żółtka i 100 ml śmietanki. Całość mieszamy i umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę ubijamy nad parą aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, zdejmujemy miskę znad pary. Do masy dodajemy serek homogenizowany oraz serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno pozostałe 300 ml śmietanki. Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, pozostawiając ⅓ do dekoracji. Następnie dodajemy pokruszone ciasteczka Neo. Na upieczony spód na przemian, warstwami wylewamy masę i układamy maliny. Sernik wkładamy do lodówki na około 2 godziny do zestalenia.
DEKORUJEMY SERNIK
Sernik smarujemy ubitą śmietanką. Resztę ubitej śmietanki przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wierzch. Sernik dekorujemy ciasteczkami Neo, malinami i świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5430,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
543,1 kcal
Tłuszcz
34,3 g
Węglowodany
46,9 g
Błonnik
1,8 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie klopsy warzywne
Udany początek dobrej tortilli, dania z makaronem czy zupy zaczyna się od przygotowania tych wegańskich klopsów warzywnych. Spróbuj i jedz je tak, jak lubisz!

Zupa solferino
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami
Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.