Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu • przepis • składniki • przygotowanie
Warzywne steki? To możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj pyszne steki z kalafiora!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY ZIARNA SŁONECZNIKA
Na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika, aż nabiorą złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z JARMUŻU
Do dużej miski wkładamy umyty, osuszony jarmuż pozbawiony grubszych części, porwany na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sól. Marynatę wcieramy rękoma w liście jarmużu. Jarmuż powinien zmniejszyć o połowę swoją objętość. Do sałatki dodajemy słonecznik i kukurydzę. Całość mieszamy.
KROIMY KALAFIOR
Z kalafiora usuwamy zewnętrzne, zielone liście. Dużym, ostrym nożem przekrawamy kalafior na pół przez środek. Każdą połówkę kroimy na plastry o grubości 2,5 cm, tak aby rdzeń warzywa był w środku każdego steka.
PIECZEMY STEKI Z KALAFIORA
Plastry przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy stek smarujemy z obu stron oliwą i równomiernie oprószamy solą, pieprzem i curry. Cała blachę szczelnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą miksujemy.
GOTUJEMY JAJKA NA PATELNI
Na suchą patelnię wlewamy wodę do około 1,5 cm wysokości. Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstęp, tak by się ze sobą nie połączyły. Gotujemy 2 minuty, aż białko się zetnie. Po tym czasie za pomocą łyżki polewamy jajka wodą z góry. Wyciągamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy. Oprószamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3324,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
831,2 kcal
Tłuszcz
69,5 g
Węglowodany
31,5 g
Błonnik
28,9 g
Białko
28,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

DALGONA COFFEE Z MALINAMI
Wypróbuj inny wariant dalgona coffee – tym razem z malinami i napojem z orzechów nerkowca. Niech ten przepis stanie się Twoim ulubionym!

Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wytrawny chlebek cukiniowy z makaronem orzo i halloumi
Smak Grecji w zaskakującym wydaniu? Wypróbuj przepis Kingi na wytrawny chlebek z cukinią, makaronem orzo i halloumi.

Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!

Tort naleśnikowy XXL
Ułożone warstwowo naleśniki z masą twarogową i gęsta polewa z czekolady. Imponujący sposób na podanie prostego dania!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami
Pełna warzyw i rozgrzewająca zupa jarzynowa z brokułem, fasolką i dodatkiem aromatycznej kurkumy. Wypróbuj ten przepis z klasycznymi lanymi kluskami i w pełni wykorzystaj możliwości termorobota MC Smart.

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Miniomlety pomidorowe
Jajeczna uczta, ale nie na śniadanie! Tym razem miniomlety z pomidorami i boczkiem trafią na sylwestrowy stół. Zobacz, jak łatwo je przygotować i wykorzystaj przepis na tę przekąskę.