Szakszuka z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na sycące śniadanie dla całej rodziny? Już nie musisz! Pomysł Karola na szakszukę z mielonym mięsem wołowym i świeżymi warzywami to idealne danie jednogarnkowe.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Czosnek, cebulę, pietruszkę i papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Paprykę kroimy na kawałki o boku ok. 1,5 cm, a bakłażana w plastry o grubości ok. 1 cm. Boczek kroimy na kawałki o boku ok. 1,5 cm, a ser w paski.
SMAŻYMY MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso. Kiedy zacznie nabierać koloru, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, dodajemy boczek, ponownie mieszamy i smażymy ok. 1-2 minuty. Gotowe mięso przekładamy na chwilę do miski.
SMAŻYMY BAKŁAŻANA
Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i kładziemy na nim plastry bakłażana. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe plastry bakłażana kroimy w ćwiartki.
SMAŻYMY PAPRYKĘ
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kiedy będzie gorący, dodajemy paprykę. Doprawiamy ją szczyptą soli i pieprzu i ostrą papryką mieloną. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy przez ok. 1 minutę.
KOMPONUJEMY SZAKSZUKĘ
Do podsmażonej papryki dodajemy mięso, pomidory, bakłażana, skórkę z cytryny, kumin, ciecierzycę wraz z wodą po gotowaniu, papryczkę chili i ⅔ posiekanej natki pietruszki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
DODAJEMY I GOTUJEMY JAJKA
W szakszuce robimy delikatne wgłębienia, w które wbijamy jajka. Następnie całość przykrywamy i gotujemy przez ok. 8 minut, aż białka jaj się zetną.
PODAJEMY SZAKSZUKĘ
Na gotową szakszukę nakładamy paski sera, posypujemy ją pozostałą natką pietruszki i podgrzewamy pod przykryciem przez kolejne 2 minuty, aby ser się roztopił.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2365,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
473,1 kcal
Tłuszcz
31,4 g
Węglowodany
23,6 g
Błonnik
26,3 g
Białko
26,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.

Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
Pachnące mięso w chrupiącej skórce, które doskonale podkreśla uroczysty charakter rodzinnych spotkań.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lekka sałatka z brązowym ryżem
Lekka sałatka, która pasuje na każdą okazję? Znamy taką! Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Szukasz pomysłu na obiad, który przygotujesz w mniej niż pół godziny? Już nie musisz! Wypróbuj przepis na kaszotto z kurczakiem i aromatycznym sosem pomidorowym.

Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
Klasyczne połączenie we włoskim stylu, czyli melon z szynką parmeńską! W dodatku podane z mozzarellą z bawolego mleka i odrobiną octów balsamicznych. Przygotuj sałatkę idealną na wiosnę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Sałatka gyoza
Azja nie jest wcale tak daleko! Bardzo szybko może znaleźć się na Waszym talerzu. Spróbujcie pyszne i łatwe w przygotowaniu danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią azjatycką.

Śląska ciapkapusta (panczkraut)
Ciapkapusta to klasyk, który jako obiadowy dodatek na pewno zrobi furorę na Waszych stołach! Spróbuj koniecznie tego niezwykłego połączenia kiszonej kapusty i ziemniaków