Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli • przepis • składniki • przygotowanie
Szaszłyki z karkówki to jeden z niekwestionowanych klasyków polskiego grillowania. Jednak dzięki kreatywności kulinarnej mistrza kuchni Karola Okrasy, ten popularny przysmak zyskuje zupełnie nowe oblicze. Marynata orzechowa, grillowane gruszki i aromatyczna sałatka z rukoli tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOLIĘ PLASTIKOWĄ
tłuczek do mięsa patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej w wodzie około godziny).
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ PLASTRY
karkówki zawiń w folię plastikową i rozbij za pomocą tłuczka na grubość ok. 1 CM.
MARYNATA ORZESZKI ZIEMNE,
2-3 rozgniecione ząbki czosnku, część pokrojonej w plasterki (razem z gniazdami nasiennymi) ostrej papryczki i odrobinę soku z limonki przekładamy do moździerza.
DODAJEMY CZĘŚĆ PRZYGOTOWANEGO
miodu i oleju rzepakowego, wszystko dokładnie rozcieramy w moździerzu.
DODAJEMY LIŚCIE ŚWIEŻEJ
kolendry. UCIERAMY.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem. ODSTAWIAMY.
GRUSZKI GRUSZKI KROIMY
na pół, przekładamy do miski, dodajemy skórkę i sok z 1 limonki (do smaku), pozostałą ilość miodu oraz ostrą papryczkę i goździki roztarte na pył w moździerzu.
DODAJEMY OLEJU
rzepakowego. MIESZAMY.
GRUSZKI KŁADZIEMY NA
grillu (nad samym żarem), dobrze przypieczone gruszki przewracamy na drugą stronę, następnie przekładamy je na ruszcie w miejsce, gdzie temperatura jest niższa, grillujemy mniej więcej 15-20 minut (gruszki muszą być miękkie).
SZASZŁYKI PLASTRY KARKÓWKI
smarujemy marynatą, następnie wszystkie plastry kładziemy jeden na drugim, odstawiamy na 10 minut.
PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW
wbijamy jeden obok drugiego (po 4 patyczki na krótszy bok bloku z plastrów karkówki), następnie odkrawamy od reszty bloku i dzielimy na pół. SZASZŁYKI GRILLUJEMY OKOŁO: 10 minut.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy gorące gruszki, na gruszki wykładamy rukolę , pomidorki koktajlowe i pokrojone w paski suszone pomidory. RWIEMY KAWAŁKI KOZIEGO: sera.
NA DRUGI TALERZ
wykładamy szaszłyki.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem i pozostałą marynatą orzechową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3912,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
978,2 kcal
Tłuszcz
54,6 g
Węglowodany
115 g
Błonnik
23,3 g
Białko
23,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szarlotka z orzechami nerkowca
Spróbuj doskonałego połączenia jabłek z orzechami nerkowca. Swojski aromat ciasta podkreśla mąka orkiszowa.

Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!

Kompot z wiśni
Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.

Dacquoise orzechowo-truskawkowy
Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.

Zupa dyniowa z chipsami z boczku
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!