Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem • przepis • składniki • przygotowanie
Nie wiesz, czym jest tourte? Z tego przepisu dowiesz się, jak smakuje klasyczne francuskie danie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ WAŁEK
kawałek pergaminu rozgrzej piekarnik do 220 stopni C Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, do gorącej oliwy dodajemy szalotki pokrojone w piórka.
SMAŻYMY OK.
1 MINUTY.
NASTĘPNIE DODAJEMY DROBNO
pokrojony por.
DOPRAWIAMY SOLĄ.
SMAŻYMY OK.
2 MINUTY, CO: chwila mieszając.
DODAJEMY POKROJONE W
półtalarki pieczarki.
SMAŻYMY OK.
2 MINUTY.
PRZYSMAŻONE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY
do czystego naczynia.
UMYTE I OSUSZONE
filety z kurczaka kroimy w cienkie plastry. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ KROIMY
w paski i smażymy na patelni, na której smażyliśmy warzywa.
PODSMAŻONĄ SZYNKĘ PRZEKŁADAMY
do czystego naczynia.
NASTĘPNIE SMAŻYMY PLASTERKI
kurczaka na niewielkiej ilości oliwy przez 3 minuty.
DO PRZYSMAŻONEGO KURCZAKA
dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, całość zalewamy winem. MIESZAMY I REDUKUJEMY: płyn.
DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ
posiekanego tymianku, doprawiamy solą i szczyptą pieprzu kajeńskiego.
CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO
czystego naczynia.
FARSZ ODSTAWIAMY DO
ostygnięcia.
DO CZYSTEJ MISKI
wbijamy całe jajko i 1 żółtko, dodajemy śmietankę 30%, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
DODAJEMY DO GORĄCEGO
farszu z kurczakiem.
FARSZ ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia.
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO
220⁰C i wkładamy pustą blachę (w celu jej rozgrzania).
2 PŁATY BARDZO
mocno schłodzonego ciasta francuskiego wałkujemy, ciasto posypujemy odrobiną mąki.
PRZYKŁADAMY DO CIASTA
duży talerz i wycinamy okrągły kształt.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z
drugim płatem.
ZE SKRAWKÓW CIASTA
możemy przygotować dekorację.
ZIMNY FARSZ ODCEDZAMY
z nadmiaru płynu i przekładamy na środek jednego z płatów.
CAŁOŚĆ FARSZU PODLEWAMY
2 łyżkami pozostałej po odcedzeniu śmietany.
NA FARSZ NAKŁADAMY
przysmażoną szynkę oraz pokrojony w paski ser. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
BRZEGI CIASTA SMARUJEMY
żółtkiem zmieszanym z wodą – resztę pozostawiamy do posmarowania powierzchni ciasta.
DRUGI PŁAT CIASTA
nakładamy na płat z farszem, brzegi zawijamy.
RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZAMY FARSZ
między dwoma płatami ciasta.
NA ŚRODKU ROBIMY
mały otwór.
CAŁĄ POWIERZCHNIĘ CIASTA
smarujemy żółtkiem.
WYCIĘTE WCZEŚNIEJ Z
ciasta elementy układamy na wierzchu.
NA GORĄCĄ BLACHĘ
wyłożoną pergaminem przekładamy ciasto, pieczemy w temperaturze 220⁰C przez 25-35 minut.
UPIECZONE CIASTO PRZEKŁADAMY
na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem i pieprzem kajeńskim.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4482,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1120,7 kcal
Tłuszcz
57,7 g
Węglowodany
72,1 g
Błonnik
3,9 g
Białko
50,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Napoleonka waniliowa
Paweł Małecki zdradza swój przepis na napoleonkę! Delikatny krem z wyczuwalną nutą wanilii, otulony chrupiącym ciastem francuskim!

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
Efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas niejednej imprezy. Sprawdź, jak przystępne mogą być przepisy inspirowane kuchnią francuską!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.

Kleik ryżowy z jabłkiem
Deser przygotowywany na wiele sposobów przez babcie i mamy – kleik ryżowy z cynamonem i tartym jabłkiem!

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Creme brulee pina colada
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Risotto z warzywami
zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów

Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
Kremowy i bardzo elegancki deser inspirowany francuską kuchnią, w którym zamkniesz świąteczne smaki i aromaty. Marcepanowe parfait z gruszkami w winie to uczta dla podniebienia!