Walentynkowy budyń czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny deser w eleganckim wydaniu. Cudowny zapach czekolady i niepowtarzalny, intensywny smak podbija serca!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DWIE MISKI
: w jednej łączymy cukier z mąką ziemniaczaną, w drugiej mieszamy żółtko ze śmietaną.
CUKIER Z MĄKĄ
przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i mieszamy do połączenia się składników.
DODAJEMY MASĘ JAJECZNĄ,
ponownie mieszamy.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć i zgęstnieje.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy pokruszoną czekoladę oraz likier.
MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO
rozpuszczenia czekolady.
BUDYŃ NAKŁADAMY DO
miseczek, studzimy.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ Z
cukrem.
BUDYŃ OPRÓSZAMY ODROBINĄ
kakao, dekorujemy ubitą śmietanką i posypujemy startą czekoladą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1894 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
473,5 kcal
Tłuszcz
28 g
Węglowodany
47,1 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
To kuszące danie uosabia ducha hipnotyzującego, rozświetlonego neonami miasta, zapewniając Twoim kubkom smakowym ekscytujące cybernetyczne przeżycie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która przeniesie Cię do świata nieograniczonych możliwości!

Pudding brzoskwiniowy
Miękkie brzoskwinie i smak ciasteczek to połączenie, które pokochają dzieciaki, zwłaszcza jeśli przygotują ten pyszny deser razem z Wami!

Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
Faszerowany cytryną i przyprawami pstrąg pieczony w solnej skorupce, która nadaje rybie niepowtarzalny smak. Robi wrażenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.

Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.

Risotto in bianco
Minimalna ilość składników i perfekcyjne wydobycie z nich wszystkich aromatów i smaków? Takie właśnie jest risotto in bianco. Wypróbuj ten przepis i daj się zaskoczyć doskonałej kulinarnej przygodzie w stylu włoskim!