Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie
Ta pieczeń jest idealna nie tylko dla osób lubiących dania mięsne! Idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę lub do lunchboxa. Przygotujesz ją w bardzo prosty i szybki sposób. Sprawdź!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY WARZYWA
Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni. Cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane ząbki czosnku, marchewkę i seler pokrojone na mniejsze kawałki oraz pieczarki pokrojone w talarki smażymy na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.
BLENDUJEMY SOCZEWICĘ I POZSTAŁE SKŁADNIKI
Około ⅔ ugotowanej soczewicy przekładamy do misy blendera. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, podprażone orzechy, płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, siemię lniane, syrop klonowy, ocet jabłkowy, sos tamari, tymianek, paprykę wędzoną, pieprz i sól.
PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę którą rozprowadzamy dokładnie i wyrównujemy z wierzchu.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w małej miseczce i polewamy nimi pieczeń.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2269,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
378,3 kcal
Tłuszcz
8,7 g
Węglowodany
54,4 g
Błonnik
20,5 g
Białko
20,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
Ten tort możesz przygotować na dwa równie pyszne sposoby – z miodowymi orzechami lub masą czekoladową!

Sałatka z kurczakiem i prażoną cebulką
Szybka i sycąca sałatka z soczystym kurczakiem z airfryera, świeżymi warzywami i chrupiącą prażoną cebulką. Idealna na lekki obiad lub kolację – świetnie smakuje podana z bagietką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czeskie ciasteczka "zlepianki
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Zupa koperkowa
Wiosenna, pełna warzyw zupa koperkowa Karola zachwyca lekkością i wspaniałym połączeniem smaków. Poznaj sekretny składnik przepisu i ugotuj ją dla bliskich!

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!

Faszerowane papryki na Halloween
Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!

Torcik wielkanocny
Kolorowe ciasto o wielkanocnym charakterze – ciasteczkowy spód, puszysta galaretka agrestowa i kremowy farsz z mascarpone. Idealne na świąteczny stół!