Wegańska tarta z malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY SPÓD
Do dużej miski wsypujemy wiórki kokosowe, mielone migdały, sól i kakao. Mieszamy. Dodajemy syrop klonowy i olej kokosowy i ponownie mieszamy. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy dno i boki. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
W garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i całą laskę. Wsypujemy cukier i dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. W szklance łączymy mąkę ziemniaczaną i zimną wodę. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy mieszaninę z mąki i wody, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje, zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i wyciągamy laskę wanilii. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
DEKORUJEMY TARTĘ
Na wystudzony spód tarty wylewamy przygotowany budyń. Układamy maliny i dekorujemy listkami mięty. Tartę podajemy schłodzoną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2170,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
361,8 kcal
Tłuszcz
28,8 g
Węglowodany
25,4 g
Błonnik
5,9 g
Białko
5,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!

Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
Placki ziemniaczane na słodko? Koniecznie z purée truskawkowym oraz jogurtem naturalnym. Wypróbuj przepis!

Klasyczna wuzetka
Przygotuj deser z dawnych lat! Wypróbuj przepis na wuzetkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielone curry z kurczakiem i groszkiem cukrowym
Zielone curry z kurczakiem to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni tajskiej, które podbiło serca (i podniebienia) smakoszy na całym świecie. Dziś przedstawiamy Ci przepis na zielone curry autorstwa Karola Okrasy, który połączył tradycyjne tajskie smaki z akcentem w postaci chrupiącego groszku cukrowego.

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
Spróbuj wyjątkowego połączenia kiszonej kapusty z pigwą i wędzonym łososiem, z nutą cynamonu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowe batoniki czekoladowe
Niezwykle szybkie w przygotowaniu batoniki czekoladowe, które świetnie sprawdzą się jako przekąska w porze śniadania.

Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
Marynowane rzodkiewki to idealny składnik sałatki ziemniaczanej. Koniecznie spróbuj tego połączenia!

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!