Wegański zielony omlet z silken tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Smaczne dzień dobry? To musi być zielony omlet! Silken tofu nada mu wyjątkową puszystość, a burak mangold razem z innymi warzywami sprawi, że będzie to prawdziwie sycące danie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA OMLET
Wszystkie składniki ciasta na omlet łączymy w naczyniu blendera, miksujemy i odstawiamy na ok. 10 minut.
SMAŻYMY OMLET
Ciasto nakładamy chochlą na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Rozprowadzamy równomiernie i smażymy ok. 5-7 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
W misce łączymy liście jarmużu porwane na mniejsze kawałki, listki melisy, sok wyciśnięty z połówki limonki i mieszankę pestek. Całość mieszamy dłońmi tak, aby liście przesiąkły sokiem limonki.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SAŁATKI
Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, miąższ awokado pokrojony w kostkę, posiekaną drobno cebulę dymkę i sok z połówki limonki.
SMAŻYMY BURAK MANGOLD
Burak kroimy razem z łodygami i przesmażamy z dodatkiem sosu sojowego przez ok. 5 minut.
PODAJEMY OMLET
Na usmażony omlet wykładamy burak mangold oraz sałatkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1169,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
584,9 kcal
Tłuszcz
37,1 g
Węglowodany
40,6 g
Błonnik
11,8 g
Białko
24,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.

3 sposoby na słodkie lunchboxy
Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Torcik mango bez pieczenia
Torcik bez pieczenia o intensywnym smaku mango przygotujesz z biszkoptów savoiardi. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się prostym w przygotowaniu deserem, jak z najlepszej cukierni.

Karp pieczony w cebuli
Szukasz przepisu, który przekona Cię do smaku karpia? Karol Okrasa przychodzi z podpowiedzią! Sprawdź, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, i zaproś go w tym roku na wigilijny stół!

Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Warzywa w tempurze
Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.