Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłów na obiad, który trafi w gusta całej rodziny? Dłużej nie musisz! Sprawdź najnowszy przepis Kingi na szybką w przygotowaniu i pełną warzyw zapiekankę z dodatkiem aromatycznego sera cheddar i zielonego pesto.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę dość drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem.
PODSMAŻAMY I GOTUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy szynkę i także chwilę ją podsmażamy. Do podgrzanych składników dodajemy mrożone warzywa. Warzywa podgrzewamy przez chwilę na patelni, aż przestaną być zupełnie zmrożone, całość zalewamy śmietanką i gotujemy przez ok. 3-4 minuty.
ŁĄCZYMY MAKARON Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do składników na patelni dodajemy makaron i mieszamy. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy ser cheddar, sól i pieprz i ponownie mieszamy. Całość ozdabiamy kawałkami mozzarelli i kleksami zielonego pesto.
ZAPIEKAMY I PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Danie zapiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 minut, aż ser nabierze złotego koloru. Szczypior cebuli siekamy w dość duże kawałki i oprószamy nim zapiekankę. Danie podajemy jeszcze gorące.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3316,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
552,7 kcal
Tłuszcz
31,6 g
Węglowodany
35,9 g
Błonnik
4,4 g
Białko
28,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.

Tartofle Nimueny z leśnego królestwa
Przed wyruszeniem w drogę należy przygotować prowiant! Zapiekane owoce ziemi autorstwa Nimueny to sycące uzupełnienie ekwipunku każdego poszukiwacza smaku.

Owsiane babeczki śniadaniowe
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Spróbuj babeczek śniadaniowych w trzech smakach według przepisu Kingi Paruzel!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pudding czekoladowy w słoiku
Bardzo czekoladowy deser, o bogatym smaku, inspirowany puddingiem. Pyszny przysmak, który zachwyci dzieci i dorosłych.

Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
Deser słodzony erytrytolem. Podany z lodami proteinowymi, będzie świetnym pomysłem na słodką przekąskę. Chrupiąca kruszonka i kryjące się pod nią kwaskowate owoce to wymarzone połączenie.

Sałatka grecka z makaronem z cukinii
Wypróbuj przepis na sałatkę grecką w innej odsłonie! Prawie identyczne składniki z dodatkiem makaronu z cukinii nabierają nowego charakteru.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
Błyskawiczny pomysł na pyszną przekąskę: jajka, rzodkiewki i ser truflowy, podane w postaci małych rulonów z tortilli.

Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
Konfitura w wersji wytrawnej, lekko pikantna? Wypróbuj przepis Karola na konfiturę z pomidorów z dodatkiem chili. To smak, który zapadnie Ci w pamięć.

Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!