Zupa chrzanowa z szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BULION PRZELEWAMY
do dużego garnka i gotujemy. NA PATELNI ROZGRZEWAMY: masło.
WRZUCAMY DROBNO POKROJONĄ
szynkę włoską oraz posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy do zrumienienia.
DODAJEMY DO GOTUJĄCEGO
się bulionu.
NA TĘ SAMĄ
patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pokrojony w plasterki czosnek.
SMAŻYMY PRZEZ CHWILĘ,
aż czosnek się zezłoci, a następnie warzywa przekładamy do garnka z bulionem.
DODAJEMY MAJERANEK, A
następnie gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 MINUT, AŻ: ziemniaki całkowicie zmiękną.
POD KONIEC DODAJEMY
do zupy chrzan oraz śmietanę, mieszamy, ponownie zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W MIĘDZYCZASIE GOTUJEMY
jajka na twardo.
JAJKA OBIERAMY ZE
skorupki, przekrawamy na pół.
NA KAŻDY TALERZ
nakładamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę.
DEKORUJEMY POSIEKANYM
szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1772,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
295,4 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
20,2 g
Błonnik
18,6 g
Białko
18,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!

Ravioli z surimi i olejem porowym
Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z chorizo i krewetkami
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!

Pretzel dog
Wyjątkowa wersja hot doga, czyli pretzel dog! To pyszna przekąska z wieprzową kiełbaską i niemieckim serem, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i na pikniku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!

Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.

Sos cumberland
Sos Cumberland to wyjątkowy dodatek o intensywnie owocowym smaku, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami i potrawami wegetariańskimi. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie czerwonej porzeczki, cytrusów, czerwonego wina, odrobiny chrzanu i aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest pełen głębi i wyrazistości.