Wiosenne jajka przepiórcze • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak przygotować jaja przepiórcze z dodatkiem majonezu w dwóch smakach. Doskonale sprawdzą się jako wiosenna przekąska!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Jajka przepiórcze gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minut. Po ugotowaniu i odcedzeniu potrząsamy nimi w garnku, aby skorupka popękała. Zalewamy zimną wodą. Jajka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Ścieramy umyte 4 rzodkiewki na tarce o drobnych oczkach i mieszamy razem z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany mus rzodkiewkowy kładziemy na połówkach jajek. Ogórek i pozostałe rzodkiewki kroimy w cieniutkie plasterki i odkładamy na bok. Będą potrzebne w momencie podania.
PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWY
Do majonezu ścieramy skórkę z wcześniej wyszorowanej i sparzonej cytryny. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy w osobnej miseczce.
PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ SZCZYPIORKOWY Z CURRY
W miseczce mieszamy majonez z curry, posiekanym drobno szczypiorkiem i miodem. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i białym pieprzem. Podajemy osobno w miseczce.
PODAJEMY JAJKA
Na talerzu rozkładamy rzeżuchę oraz plasterki rzodkiewki i ogórka, a na nich układamy jajka przepiórcze z musem rzodkiewkowym. Obok w miseczkach podajemy majonez cytrynowo-pietruszkowy i szczypiorkowy z curry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1395 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
139,5 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
4,5 g
Błonnik
3 g
Białko
3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryba z frytkami
Klasyka w brytyjskim stylu, czyli ryba i frytki w chrupiącym duecie! Karol sięga po dorsza i bataty, by przygotować proste i szybkie obiadowe danie dla całej rodziny!

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.

Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową
Czy przed żołądek można trafić do serca? Karol z pomocą swojego gościa i zupy krem z batatów i marchewki udowadnia, że tak!

Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.

Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
Naleśniki to jedno z dań, które zaliczają się do grona comfort food. Sycące, delikatne ciasto w połączeniu z różnymi nadzieniami i sosami tworzą ciekawe doświadczenia smakowe. Przygotowywanie naleśników jest dość proste, jeśli trzymać się przepisu. W jaki sposób zrobić pyszne, lekkie naleśniki? Poznaj nasz przepis na naleśnikowe ciasto.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faworki z karpia
Ryba nie jest nudna! Wystarczy sięgnąć po ciekawy i sprawdzony przepis na intrygujące faworki rybne.

Domowe majonezy smakowe
Domowy majonez to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych! Przygotuj go według przepisu Karola w 3 wersjach smakowych.

Krokiety wielkanocne
Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!