Bułeczki z serem i koperkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, do wyrośnięcia. Następnie przez 3-4 minuty razem z mąką, solą, oliwą i odrobiną pieprzu zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Koperek myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do ciasta wraz z 80 g startego sera i zagniatamy. Następnie posypujemy blat odrobiną mąki i dzielimy ciasto na 12 porcji. Formujemy okrągłe bułeczki, do środka każdej wkładamy po 1 osączonej oliwce. Bułeczki układamy w natłuszczonej tortownicy, jedną obok drugiej, i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
PIECZEMY BUŁECZKI
Bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy pozostałym serem i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2875,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
239,6 kcal
Tłuszcz
8,1 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
8,4 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kołocz śląski
Kołocz to tradycyjna propozycja prosto ze Śląska. Podczas uroczystości weselnych symbolizuje obfitość. W Twojej kuchni z pewnością będzie obfitością smaku i radości, którą niesie ze sobą jedzenie tego pysznego ciasta!

Babka majonezowa limonkowa
W święta postaw na łatwe w przygotowaniu wypieki i zachwyć się wyśmienitą babką z limonkowym lukrem!

Bezglutenowy keks świąteczny
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.

Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Kopiec kreta
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.

Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
Krem z buraka z wędzonym twarogiem i śliwką? Takie nietypowe połączenie znajdziecie w przepisie Karola.