Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
rozgrzej piekarnik do 200°C Marynata Do miski przekładamy posiekany ząbek czosnku, miód, sos sojowy.
DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ
z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
DODAJEMY POSIEKANĄ BAZYLIĘ
tajską. MIESZAMY.
DORSZ RYBĘ KROIMY
na mniejsze kawałki, doprawiamy pieprzem.
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
przekładamy część marynaty i obtaczamy w niej kawałki dorsza.
UKŁADAMY JE I
polewamy częścią marynaty.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 200°C, pieczemy 2-3 minuty.
NASTĘPNIE RYBĘ WYJMUJEMY
z piekarnika, obtaczamy ją w marynacie, która pozostała w naczyniu.
PONOWNIE WSTAWIAMY DO
piekarnika i pieczemy przez 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów).
PO WYJĘCIU Z
piekarnika zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowujemy ją na powierzchni ryby.
BÓB Z PIECZARKAMI
2 ząbki czosnku kroimy w plastry.
NA PATELNI PODGRZEWAMY
odrobinę oliwy i dodajemy pieczarki, niewielką ilość masła, sól i pieprz oraz czosnek, smażymy do zarumienienia pieczarek.
NASTĘPNIE DODAJEMY BÓB,
smażymy.
PO PODSMAŻENIU ZDEJMUJEMY
patelnię z ognia i dodajemy kilka listków posiekanej bazylii.
SOS NA CZYSTĄ
patelnię wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy startą skórkę z limonki oraz sok.
NASTĘPNIE DODAJEMY 1
łyżeczkę miodu, odrobinę sosu sojowego i kilka całych listków tajskiej bazylii.
DODAJEMY KOSTECZKĘ MASŁA
i gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, by sos zgęstniał.
JAK PODAWAĆ?.
SOS WYLEWAMY NA
talerz, na sosie układamy bób z pieczarkami, a na nich kładziemy kawałek dorsza. OZDABIAMY LIŚĆMI BAZYLII: tajskiej.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3863,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
965,8 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
84,7 g
Błonnik
57,9 g
Białko
57,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!

Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!

Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kolorowe rolady naleśnikowe
Pyszne danie dla wszystkich członków rodziny! Kolorowe rolady naleśnikowe to pomysł Kingi na słodkie naleśniki bez dodatku cukru, za to z dużą ilością owoców, które trafią w gust także najmłodszych.

3 sposoby na chutney jabłkowy
Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!

Pudding chlebowy
Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Placek kokosowo-malinowy
Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!