Grillowane jabłka z kruszonką i lodami • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczone jabłka, które smakują jak szarlotka i które można przyrządzić w grillu? Jak najbardziej! To pyszny i prosty deser, który zajmie o wiele mniej czasu niż upieczenie tradycyjnej szarlotki.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA I KRUSZONKĘ
Jabłka wydrążamy. W misce umieszczamy masło, mąkę, cukier, płatki owsiane i cynamon. Mieszamy najlepiej widelcem lub palcami aż do otrzymania kruszonki. Kruszonkę układamy na jabłkach.
GRILLUJEMY JABŁKA
Na grillu rozkładamy folię aluminiową, na której układamy jabłka. Grill zamykamy i czekamy, aż jabłka zmiękną, a kruszonka się zarumieni. Warto kontrolować, czy jabłka się nie przypalają, jednak nie otwierajmy pokrywy grilla zbyt często.
DEKORUJEMY JABŁKA
Gotowe jabłka podajemy z gałką lodów waniliowych i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1063,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
531,8 kcal
Tłuszcz
30,9 g
Węglowodany
60,1 g
Błonnik
8,4 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.

Waniliowa babka ucierana
Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Wegańskie gofry
Zobacz, jak przygotować gofry w dwóch wersjach smakowych i kolorystycznych! Jasne pachną cynamonem, a ciemne – kakao i wanilią!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!

Tortilla z tuńczykiem i fasolą
Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!

Pikantne quesadillas z cukinią
Pyszne quesadillas z cukinią, orzechami nerkowca, przyprawione na ostro. Doskonała propozycja obiadu!