Kiszona sałatka z warzyw na ostro • przepis • składniki • przygotowanie
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZTWÓR
W rondelku łączymy wodę, ocet, miód i sól, doprowadzamy do wrzenia.
KROIMY WARZYWA
Marchewkę i rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, ogórek w słupki (bez gniazd nasiennych), a cebulę w piórka.Pokrojone warzywa umieszczamy w słoiku. Dodajemy czosnek.
PRZYPRAWIAMY SAŁATKĘ
Dodajemy posiekaną papryczkę chili i liście kolendry.
ZALEWAMY SAŁATKĘ
Warzywa zalewamy gorącym roztworem. Szczelnie zakręcamy słoiki, stawiamy je do góry dnem i odstawiamy na 24 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
390,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
195,4 kcal
Tłuszcz
0,5 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
5,2 g
Białko
3,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.

Monoporcje korzenne w kształcie choinek
Monoporcje, które zachwycają smakiem i formą, będą idealne na święta. Przygotuj te pyszne korzenne desery w kształcie choinek i zaskocz bliskich ich wyjątkowym smakiem.
Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka wyścigowa wyścigówka
Chrupiąca świeża bagietka kryjąca w swym wnętrzu kolorowe wiosenne dodatki. Idealna dla tych, którzy są ciągle w pędzie!

Owsianka z musem jabłkowym
Owsianka z domowej roboty musem jabłkowym? Poznaj doskonały przepis na śniadanie!

Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos koperkowy
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa łączy w sobie lekkość i słodycz ciasta oraz orzeźwiający smak cytrusów. Z tym prostym przepisem na pewno uda Ci się ją upiec. Spróbuj i poczęstuj bliskich!

Kotlety z boczniaków
Chrupiące kotlety z boczniaków, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak szybko przyrządzić te grzyby tak, by smakowały naprawdę dobrze.