Warzywna zapiekanka z serem feta • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD ZAPIEKANKI
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim tak, by przylegało do jej dna i boków. Nadmiar ciasta odkrawamy wzdłuż brzegu formy. Na dnie rozsmarowujemy pesto. Ser feta kruszymy w dłoniach i rozkładamy równomiernie na warstwie pesto.
KROIMY WARZYWA
Bakłażan ze skórką, marchew i cukinię kroimy w cienkie, długie i równe paski za pomocą obieraczki, mandoliny lub nożyka do julienne. W przypadku cukinii i bakłażana do tego celu możemy również użyć noża.
UKŁADAMY WARSTWY ZAPIEKANKI
Pierwsze 6 pasków warzyw nakładamy na siebie naprzemiennie i zwijamy w niewielki, ciasny rulon, który następnie układamy na środku formy. Kolejne plastry układamy wokół rulonu, tworząc kolorową spiralę, która ma wypełnić całą powierzchnię formy.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę skrapiamy z wierzchu oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża. Opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzeszkami pinii lub pokruszonym serem feta.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3397,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
566,3 kcal
Tłuszcz
38,5 g
Węglowodany
41,1 g
Błonnik
16,7 g
Białko
16,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mintaj z sosem bordelaise
Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!

Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kimchi
Kimchi, czyli popularny dodatek do dań w kuchni koreańskiej, możesz też przygotować w swoim domu!

Lizaki bezowe
Bardzo efektowne lizaki bezowe mogą być słodką przekąską lub dekoracją tortu. Idealne na kinderbale, urodziny oraz imprezy w gronie młodszych i starszych łasuchów. Spróbuj!

Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj pyszne trójkątne pierożki z pysznym nadzieniem kokosowym.