Żurek z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS
W szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy mąkę ciepłą wodą, ok. pół litra. Dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Skórkę chleba umieszczamy na wierzchu. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Co jakiś czas zaglądamy do zakwasu i mieszamy. Gotowy zakwas przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.
GOTUJEMY ŻUREK
Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz z gałązką rozmarynu. Dolewamy zakwas i wywar. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, chrzan, cukier i majeranek. Na patelni z odrobiną wody z ogórków podsmażamy ogórek pokrojony w półcentymetrowe plastry. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy.
PODAJEMY ŻUREK
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną smażoną cebulą, świeżymi listkami tymianku i roztartym majerankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1895,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
315,9 kcal
Tłuszcz
4,9 g
Węglowodany
58,5 g
Błonnik
9,3 g
Białko
9,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z karpia z suszonymi owocami
Klasyka wśród wigilijnych smaków, czyli karp – tym razem w formie świątecznego pasztetu pełnego suszonych owoców i ziół. Spróbuj koniecznie!

Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.

Wytrawne scones z cheddarem i szynką
Scones z cheddarem, czyli tradycyjne brytyjskie bułeczki przygotowane na wytrawnie! Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli lubisz świeże, domowe pieczywo z serem i szynką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane szaszłyki z kurczaka
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.

Ciasto marchewkowe fit - wege i bezglutenowe
Ciasto wege i bezglutenowe może być onieśmielające, ale na pewno nie jest takie dla Pawła Małeckiego! Wypróbuj ten świetny przepis na ciasto marchewkowe bez nabiału, z wyjątkowym kremem z orzechów nerkowca.

Marmolada z pomarańczy
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!

Włoskie pierożki balanzoni
Rozsmakuj się we włoskich pierożkach balanzoni. Delikatne ciasto, farsz z mortadelą i pistacjami, aromatyczna oliwa i ser pecorino romano to wyjątkowo pyszne połączenie.

Tort z sosem z czerwonych owoców
Świeżo upieczony biszkopt, moc czerwonych owoców, pyszny krem – oto składniki tortu, który świetnie się sprawdzi w letnie upalne dni!