Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto drożdżowe możesz także przygotować w keksówce! Poznaj przepis na ciasto z marcepanem i kremem, oblane bitą śmietaną!

Czas przygotowania
200 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
W garnku podgrzewamy mleko i masło. Kiedy masło się roztopi, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w mleku z 1 łyżeczką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Pozostały cukier, sól, mąkę i jajka zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Marcepan drobno kruszymy i miksujemy z 50 g śmietany. Czekoladę i orzechy laskowe siekamy. Ciasto dzielimy na odrobinie mąki na 2 porcje, a następnie każdą rozwałkowujemy na prostokąt (o wymiarach 20 x 48 cm). Jeden prostokąt smarujemy marcepanem i posypujemy migdałami. Drugi smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym i posypujemy czekoladą i orzechami laskowymi.
WKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Każdy kroimy na 18 prostokątów (o wymiarach 10 x 8 cm), które układamy na przemian jeden na drugim – ostatni kawałek ciasta nadzieniem do dołu. Tak przygotowany stos wkładamy do natłuszczonej keksówki i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
PIECZEMY CIASTO
Żółtko roztrzepujemy z pozostałą śmietaną, smarujemy nim wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 25 minut, w razie potrzeby pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4983 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
332,2 kcal
Tłuszcz
13,4 g
Węglowodany
44,9 g
Błonnik
7,6 g
Białko
7,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!

Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii
Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!

Tajine z wołowiną
Spróbuj marokańskiego dania jednogarnkowego z wołowiną i warzywami!

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa szpinakowa z fetą
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.

Tort naleśnikowy z kremem i owocami
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!