Grzybki • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASŁO
ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
DODAJEMY MĄKĘ, ŚMIETANĘ
i wyrabiamy ciasto.
DZIELIMY NA PÓŁ,
do jednej części dodajemy kakao.
CHŁODZIMY CAŁOŚĆ W
lodówce około 1,5 godziny.
ROZWAŁKOWUJEMY DWIE CZĘŚCI
ciasta.
Z MASY KAKAOWEJ
wycinamy krążki i nakładamy je na zewnętrzną stronę foremek do wypiekania babeczek.
Z MASY O
jasnym kolorze wycinamy krążki o średnicy foremki, na którą nakładaliśmy ciemne elementy.
W KRĄŻKACH WYCINAMY
małe otworki o średnicy 1 cm.
Z NIEWIELKIEJ ILOŚCI
białego ciasta robimy wałeczek grubości 1 cm i tniemy go na równe części o długości 3-4 cm.
KAŻDĄ NÓŻKĘ ZANURZAMY
z jednej strony w białku i maku.
WSZYSTKIE ELEMENTY PIECZEMY
około 15 minut w temperaturze 180°C (na złoty kolor).
CZEKOLADĘ I MASŁO
rozpuszczamy w rondelku (staramy się mocno nie podgrzewać).
SMARUJEMY POLEWĄ GÓRNĄ
powierzchnię czekoladowych krążków.
JAJKA Z CUKREM
ubijamy na parze, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
CAŁY CZAS ENERGICZNIE
mieszając, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy krem do zgęstnienia.
DODAJEMY MASŁO, ZDEJMUJEMY
z ognia i mieszamy do rozpuszczenia masła.
STUDZIMY I CHŁODZIMY
w lodówce (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).
WYPIECZONE ELEMENTY GRZYBKÓW
składamy w odpowiedniej kolejności: Kapelusze z ciemnego ciasta od wewnątrz smarujemy kremem cytrynowym i przyklejamy do kremu krążki z białego ciasta.
W WYCIĘTY OTWOREK
w białym krążku wkładamy wałeczek ciasta tak, aby koniec obtoczony w maku stanowił spód nóżki.
NA KONIEC, TRZYMAJĄC
grzybek za nóżkę, delikatnie maczamy kapelusz w polewie czekoladowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6563,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
547 kcal
Tłuszcz
31,2 g
Węglowodany
58,2 g
Błonnik
0,1 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowany łosoś z masłem ziołowym
Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.

Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Pączki w wersji fit
Pączki w wersji fit? Sprawdź przepis Kingi na pączki w nowoczesnej wersji – z mąki orkiszowej i pieczone w piekarniku. Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.

Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!

Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.

Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.