Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
MASŁO: oraz ser gorgonzolla wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.
PRZYGOTUJ BLENDER RĘKAW
cukierniczy sznurek blachę wyłożoną papierem pergaminowym sitko naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) Masło serowo-orzechowe Miękkie masło i ser gorgonzola w temperaturze pokojowej oraz 1,5 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich miksujemy lub blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
NASTĘPNIE DO ZMIESZANEGO
masła z serem dodajemy pozostałą ilość pokruszonych orzechów włoskich, całość mieszamy łyżką. DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM: pieprzem.
MASŁO PRZEKŁADAMY DO
rękawa cukierniczego. ODKŁADAMY NA: bok.
KURCZAK Z UMYTEGO
i osuszonego kurczaka odcinamy końcówki skrzydełek.
ODKŁADAMY NA
bok. 1 GŁÓWKĘ CZOSNKU: w całości, przeciętą na pół, połamane liście laurowe i świeży tymianek wkładamy do środka kurczaka.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
świeżo mielonym pieprzem wewnątrz kurczaka.
PALCAMI DELIKATNIE ODKLEJAMY
skórę kurczaka od mięsa na wysokości piersi.
W MIEJSCE MIĘDZY
skórą a mięsem szprycujemy masło serowe.
RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZAMY MASŁO
na całej powierzchni mięsa.
SZNUREK UMIESZCZAMY POD
nóżkami kurczaka, krzyżujemy, wiążąc z przodu, następnie sznurek przekładamy między udkami, zawiązujemy na skrzydełkach i związujemy na pleckach na supeł.
TAK PRZYGOTOWANEGO KURCZAKA
kładziemy na pleckach na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dookoła układamy gałązki tymianku, które polewamy 3 łyżkami białego wina.
KURCZAKA WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 200°C (bez termoobiegu), pieczemy przez 20 minut.
NASTĘPNIE PO 20
minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika, zlewamy nadmiar tłuszczu, jaki wyciekł z kurczaka (tłuszcz odstawiamy na bok), dookoła kurczaka układamy gruszki pokrojone w ćwiartki, które polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
KURCZAKA Z GRUSZKAMI
wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180°C, pieczemy około 25-30 minut.
ZAPIEKANKA JAJA PRZEKŁADAMY
do miski, mieszamy, dodajemy śmietanę 30%, doprawiamy solą i pieprzem.
DODAJEMY SZCZYPTĘ STARTEJ
gałki muszkatołowej, mieszamy.
NASTĘPNIE, CAŁY CZAS
mieszając, dodajemy przesianą przez sito mąkę.
Z OPAKOWANIA SERA
gruyere odkładamy na bok 3 plasterki, pozostałą ilość sera kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy, mieszamy, dodajemy kilka posiekanych gałązek tymianku.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
NASTĘPNIE DO POWSTAŁEJ
masy przekładamy cukinię pokrojoną w talarki, mieszamy dokładnie, obtaczając każdy talarek w śmietanie z serem.
CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego.
WIERZCH ZAPIEKANKI POSYPUJEMY
pokrojonymi w paseczki plasterkami sera.
ZAPIEKANKĘ WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 180°C (zapiekankę wstawiamy razem z kurczakiem z dodatkiem gruszek), pieczemy 30 minut.
SOS DO GARNKA
przekładamy zlany tłuszcz z kurczaka, dodajemy masło, kiedy masło się rozpuści, dodajemy posiekaną szalotkę, mieszamy i smażymy około 2-3 minut.
DO ZESZKLONEJ SZALOTKI
dodajemy mleko, śmietanę i ser gorgonzola.
GOTUJEMY NA WOLNYM
ogniu 5-10 minut, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się sera.
UPIECZONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY
na talerz lub półmisek, dookoła kurczaka układamy gruszki.
DEKORUJEMY ŚWIEŻYM
tymiankiem.
PODAJEMY ZE ZREDUKOWANYM
sosem w sosjerce i z zapiekanką z cukinią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8700,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2175,0 kcal
Tłuszcz
164,8 g
Węglowodany
74,5 g
Błonnik
101,6 g
Białko
101,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marmolada z pomarańczy
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.

Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.

Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Holenderskie frikandele
Jeden z najbardziej popularnych holenderskich fast-foodów w wersji domowej. To jedyny w swoim rodzaju przysmak, który choć wygląda jak kiełbaska o wiele bardziej przypomina kotleta mielonego.

Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!